Програмата на Световната федерация по лека атлетика ще включва състезания по бягане с препятствия.

Това ще предостави на тази група спортисти със значителни увреждания възможност, която се случва веднъж в живота. Изключително сме развълнувани да видим как участниците в RaceRunning ще се състезават в Берлин и след това.

В сряда, 25 октомври, Световната параатлетика обяви, че състезанията RaceRunning за атлети с тежки координационни увреждания ще бъдат включени в шампионатите от 2018 г. нататък.

Европейското първенство на Световната федерация по параатлетика в Берлин през 2018 г., което ще се проведе от 20 до 26 август, ще включва селективна RaceRunning програма.

RaceRunning стартира за първи път в Дания преди повече от 25 години за атлети със значителни нужди от помощ и сега се администрира от Международната асоциация за спорт и отдих с церебрална парализа (CPISRA). Докато се състезават по пистата, състезателите използват триколесна рамка за помощ.

През последните няколко години Световната параатлетика и CPISRA обсъждат начини за увеличаване на участието на спортисти с по-тежки координационни увреждания. Настоящият план е RaceRunning да бъде признат като дисциплина на лекоатлетическата писта и да замени класовете Т31 и Т32.

Директорът на летните спортове Райън Монтгомъри от Международния параолимпийски комитет (МПК) отбеляза: “Това съобщение е част от ангажимента на МПК и Световната параатлетика да развиват възможностите за параатлетически спортове за спортисти със значителни нужди от подкрепа.” То насърчава разнообразието и приобщаването в съответствие с целите на параолимпийското движение. Искаме да изразим благодарността си към CPISRA за оказаното съдействие.

“Много неща се промениха през последните няколко години няма представителство или участие в параатлетиката за настоящите класове Т31 и Т32. Включването на RaceRunning в програмата на Европейското първенство в Берлин през 2018 г. е значителна стъпка напред в развитието на спорта.”

“Атлетите от RaceRunning и CPISRA са доволни от включването на RaceRunning в програмата на Световното първенство по параатлетика – заяви президентът на CPISRA Питър Драйсдейл. То ще предостави на тази група атлети със значителни увреждания възможност, която се случва веднъж в живота. Изключително сме развълнувани да видим как участниците в RaceRunning ще се състезават в Берлин и по-нататък.”

Растежът на спорта

В RaceRunning се наблюдава значително увеличение на броя на участниците благодарение на партньорството между CPISRA и Parasports Denmark. През юли 100 състезатели от 13 държави се състезаваха на Световното първенство на CPISRA през 2017 г. в Копенхаген, Дания, като счупиха 20 световни рекорда. Жените атлети съставляваха повече от половината от състезателите.

Състезанията и квалификационните стандарти за Световното европейско първенство по параатлетика в Берлин през 2018 г. ще бъдат обявени скоро. От 1 януари 2018 г. националните параолимпийски комитети (НПК) ще лицензират атлетите на RaceRunning чрез World Para Athletics.

След Берлин до 2021 г. ще бъдат осъществени допълнителни дейности за развитие на RaceRunning. Поредица от (регионални) RaceRunning семинари и събития ще бъдат част от тях. Световната параатлетика ще продължи да си сътрудничи с NPC и националните асоциации по лека атлетика, както и с CPISRA.

След 2021 г. напредъкът на тези състезания и класове ще бъде подложен на същия контрол, както другите състезания и класове, признати от Световната параатлетика.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on vk
Share on reddit
Share on tumblr
Share on whatsapp

Здравейте! Аз съм Oleta

Интересни публикации

Бадминтонът е най-бързият спорт с ракети, като скоростта на совалките достига над 200 мили в час. Елитните играчи трябва да са пъргави, силни и бързи; те могат да пробягат до една миля по време на мач по бадминтон.